Görüntülü konuşma testleri yapıldı

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye'ye yatırıma ve teknolojiye çok önem verdiklerini, buna bağlı olarak da Üçüncü Nesil mobil iletişim sistemleri kurulmasını öngören ihaleye katılarak, kazandıklarını söyledi. Ciliv, sistemin KDV ile birlikte 511 milyon dolarlık lisans ücretini devlete peşin olarak ödemeyi kabul ettiklerini belirterek, "Eğer ihale iptal edilir ve bizim teklif ettiğimiz rakam aşılmazsa, Türkiye büyük bir gelir kaybına uğrar." dedi.

3-6 ay rasında görüntülü konuşma başlıyor
Süreyya Ciliv, 3N'nin, son 10 yılda iletişim dünyasının geliştirdiği en önemli teknoloji olduğunu ifade ederek, "Sistemde bütün bilgiler, sesler dijital ortamda paketler halinde toparlanıyor. Türkiye'de şu anda kullanılan hızın 20 katı hızla hareket ediyor. Sistemin ses kalitesi çok yüksek, görüntülü görüşme mümkün ve mobil ortamdan internete her yerden ulaşım imkânı sağlıyor." dedi. Sistemin Türkiye'de hayata geçirilmesi için 3 yıldır hazırlık yaptıklarını vurgulayan Ciliv, "Telekomünikasyon Kurumu ve Danıştay'ın ihaleyi onaylamasını bekliyoruz. Onay işlemi tamamlanınca hızla altyapının inşasına başlayacağız ve sistemi 3-6 ay arasında Türk insanına kavuşturacağız." şeklinde konuştu. 3N'nin gelişmiş ülkeler ile AB'ye üye bütün ülkelerde kullanıldığına dikkati çeken Ciliv, sistemin hayata geçirilmesi ile Türk iş dünyasının rekabet imkânının artacağını ve bireylerin hayatının çok daha zenginleşeceğini kaydetti.

Onay verilmezse Türkiye kaybeder
Türkiye'de 3 milyon civarında cep telefonunun sisteme uyarlı olduğunu tahmin ettiklerini belirten Ciliv, son 6 ay veya 1 yıl içinde satışa sunulan cep telefonlarının büyük çoğunluğunun sisteme uyarlı olduğunu kaydetti. Turkcell'in her yıl 400 milyon dolara yakın yatırım yaptığını anlatan Ciliv, şöyle konuştu: "Üçüncü Nesil mobil iletişim sistemine izin verilmezse biz bu yatırımları demode, antik teknolojilerle yapmak zorunda kalacağız. Bu teknolojiler sadece bugünkü teknolojilere nazaran 20'ye 1 oranında daha az verimli olmakla kalmıyorlar, antik oldukları için daha da pahalılar. 3N'yi Türkiye'de hayata geçirme açısından zamanlama mükemmel. Sistem 8-9 sene içinde kendini geliştirdi ve hızlandı."

Hiç yorum yok: