Süreyya Ciliv'in kısa geçmişi

Süreyya CilivAslında her şey başarılı bir öğrencinin 12 Eylül öncesinin kaotik ortamına adım atmasıyla başladı. Ciliv, Ankara Fen Lisesi'nde okurken elektrik mühendisi olmaya karar veriyor. Almanya'dan burs kazanıyor; ama "Türkiye'de okuyacağım" diye gitmiyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne giriyor. İkinci aksilik burada karşısına çıkıyor. O günlerin alışılmış öğrenci olayları ve boykot. Yıl 1976...

Okul kapanınca geziyor, eğleniyor, basket oynuyor. Ama bu böyle yürümüyor... Almanya'ya gitmediğine pişman oluyor. Tekrar sınava girip bu defa Amerika bursu kazanıyor. Lisedeki idealinden farklı endüstri mühendisliğini tercih ediyor.

Amerika'ya varınca dünyadaki değişim ve farklı hayat dikkatini çekiyor. New York'ta bir iki ay geçirip okulunun olduğu Michigan'a gidiyor. Gece 7,5 dolarlık bir otelde kalıyor. Filmlerin etkisi ve ürkütücü ortam, uyumasına izin vermiyor. Korkuyu atmak için geleceği üzerine düşünüyor. "Ben ne yapmalıyım?" sorusuna cevap arıyor. New York'taki gözlemleriyle bilgisayara odaklanmaya karar veriyor.

Microsoft daha yeni kurulmuş; ama daha kimsenin haberi yok. Ciliv ile Microsoft'un kaderî birlikteliğinin başlaması böyle oluyor. Daha bir yaşında bir şirket ve bir yıl evvel okulunu bitirmiş parlak bir öğrenciyi Amerika'da buluşturan bir süreç bu...

Michigan'da endüstri mühendisliği okurken ikinci branşı seçmesinde bu korkutucu gecenin rolü büyük. İki diplomayla mezun oluyor. Mezuniyet sonrası Harvard Business School İş İdaresi bursuyla master yapıyor. Sonrasında Metagrafics'te başlayan iş yaşamını Novasoft'u kurarak geliştiriyor. O sırada hayalinde ise hep isteyip de okuyamadığı Türkiye'ye dönmek vardır. Bu yüzden Novasoft'u satıp Microsoft Türkiye genel müdürü oluyor. Sonrasını biliyorsunuz.

Tekrar Seattle'a dönüp Microsoft, beyin takımında yer aldı ve oradan Türkiye'nin en önemli şirketinin başına geldi.

Ciliv'in hayatında her 10 yılda bir devrim niteliğinde değişimler yaşanıyor. 1977'de üniversite boykotuyla Amerika yolu açılıyor. 1987'de Novasoft şirketini kuruyor. 1997'de Microsoft Türkiye genel müdürü oluyor. 2007'de ise Turkcell'in CEO'su görevine başlıyor.

Hiç yorum yok: