Türk Telekom CEO’sunun iddia ettiği gibi mobil pazarda rekabete ilişkin bir engel bulunmamaktadır. Nitekim, mobil pazarda uzun yıllardır üç oyunculu rekabet mevcuttur. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sektöre dair analiz raporlarında da mobil pazarda rekabetin “yüksek” olduğu tespit edilmiştir.
Oysa, sabit pazarda serbestleşmenin 4 yıl önce başlamış olmasına ve yerleşik operatörün de 3.5 yıl önce özelleştirilmesine rağmen, hali hazırda sabit pazarda rekabetten söz etmek mümkün değildir.
Halen, sabit pazarda şehir içi aramalar fiilen ve hukuken %100 Türk Telekom’un tekelindedir. İnternet Servis Sağlayıcılığı pazarında ise Türk Telekom’un grup şirketi TTNet’in %94 pazar payına sahip olduğu malumdur.
Turkcell, iddia edildiği üzere, pazardaki konumunu kötüye kullanmamaktadır. Bu durum, Rekabet Kurumu incelemeleri sonucunda da tespit edilmiş bir gerçektir.
Referans ara bağlantı ücretlerini BTK belirliyor. Turkcell’in çağrı sonlandırma ücreti AB ortalamasının % 60 altında, Türk Telekom’un ise AB ortalamasından yüksektir.
Sektörümüzde uygulanan referans ara bağlantı ücretleri ise BTK tarafınca belirlenmekte ve sektör oyuncuları tarafından uygulanmaktadır. Şu anda da BTK’nın bildirdiği ücretleri uygulamaktayız. Burada operatörlerin keyfiyeti söz konusu değildir.
BTK tarafından yapılan düzenlemeye göre Turkcell’in uyguladığı çağrı sonlandırma ücreti bugün itibarı ile AB ortalamasının yaklaşık %60 altındadır. Türk Telekom’un sonlandırma ücretleri ise AB ortalamasının üstündedir.
Bu veriler de göz önünde bulundurulduğunda sonlandırma ücretlerinin mobilde son derece düşük, sabitte ise AB ortalamasından yüksek olduğu ortadadır.
Özetle, mobil pazarda gerekli rekabet şartlarının oluşmuş olduğu düzenleyicilerle teyit edilirken, sabit pazarın halen fiili tekeli olan Türk Telekom’un CEO’sunun sabit pazarın bu gerçeklerini görmezden gelmesi oldukça düşündürücüdür. Ayrıca Türk Telekom’un yargıya intikal etmiş bir konu üzerine açıklamalarda bulunmasını da endişe verici bulmaktayız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder